Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

15% meer starters in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
15% meer starters in de bouw

Welgeteld 6.136 nieuwe bouwbedrijven startten vorig jaar in Vlaanderen, 810 meer dan in 2017 of een stijging met 15%. Het aantal nieuwe ondernemingen zit al een paar jaar in de lift en de eerste cijfers voor 2019 tonen aan dat deze trend zich doorzet.

Er is veel werk in de bouw, vandaag en in de toekomst. In alle klimaatnota’s staat immers te lezen dat onze gebouwen veel energiezuiniger moeten worden en dat de renovatiegraad van onze huizen dringend omhoog moet met een factor 3. Dat meer mensen brood zien in de sector is dus niet abnormaal. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen zijn er ook minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw.Freelancers gevraagd

Bouwunie juicht het ondernemerschap toe. “Het is prima dat er meer bouwondernemers zijn, want de sector heeft nood aan vers bloed. Er is onvoldoende instroom van werknemers. Freelancers of zelfstandige bouwondernemers zijn meer dan welkom om dit tekort aan bouwvakkers in te vullen. Starten moet ook eenvoudig zijn, met weinig rompslomp en liefst met kennis van zaken”, verklaart gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Bouwunie is nog steeds ongerust over de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen. Wat dit precies tot gevolg zal hebben, is nog koffiedik kijken. De vestigingsreglementering zorgde ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hadden, wat onontbeerlijk is om met succes een zaak op en uit te bouwen. Dat is zeker zo vandaag, met de sterk evoluerende technieken en steeds meer bouwreglementeringen. De toename van het aantal bouwbedrijven dat niet heeft moeten aantonen dat ze weten waaraan ze beginnen, doet dan ook vragen rijzen.

Wie pas een bouwbedrijf is gestart of daartoe plannen heeft, kon op donderdag 16 mei met al zijn vragen terecht op de online Startersdag. Dertig experts van Unizo stonden de hele dag paraat om met starters te chatten. Ook Bouwunie deed mee en beantwoordde vragen over o.m. de werfmelding, de hoofdelijke aansprakelijkheid, de inhoudingsplicht en de toe te passen btw-tarieven.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

UPDATE: Nieuwe data bouwgerelateerde beurzen en evenementen

UPDATE: Nieuwe data bouwgerelateerde beurzen en evenementen

Organisator The Fair Experts heeft besloten om de tweede editie van vastgoedvakbeurs We Are Real Estate pas in mei 2021 te organiseren. Dat komt niet rechtstreeks door het Corona-virus, maar onrechtstreeks wel. Ook andere organisatoren van[…]

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Charter voor stortklaar beton

Charter voor stortklaar beton

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Meer artikels