Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

141 appartementen en stadstuin in Herkenrodekazerne Hasselt

Gerelateerde onderwerpen :

,
141 appartementen en stadstuin in Herkenrodekazerne Hasselt

Na jarenlange leegstand breekt een nieuw hoofdstuk aan voor de Herkenrodekazerne in het stadscentrum van Hasselt. Het woonproject Refuga voorziet hier 141 appartementen en een gigantische publieke stadstuin van 4.280 m². Vooraleer het zover is, maakt projectontwikkelaar thv Refugehuis een tijdlang plaats voor Hasseltse creatievelingen en start-ups die tijdelijk gebruik kunnen maken van de leegstaande ruimtes aan de Maastrichterstraat. Ook de Universiteit Hasselt zal in een deel van het gebouw haar intrek nemen.

De Herkenrodekazerne is één van de meest historische monumentale pareltjes in het centrum van Hasselt; maar sinds het Hasseltse vredegerecht er zijn tijdelijke huisvesting in 2011 verliet, stond de hele site vrijwel leeg. Daarom besliste het stadsbestuur van Hasselt in 2015 om de gebouwen van de gewezen kazerne (in de volksmond ‘de witte kazerne’)  te verkopen aan de thv Refugehuis, een samenwerkingsverband tussen de vastgoedontwikkelaars Kolmont en Vestio.

De uitvoeringsplannen voor het project zijn klaar. De werkzaamheden zullen beginnen tegen november van dit jaar. Het totale kostenplaatje wordt geraamd op ongeveer 60 miljoen €. Het archeologisch onderzoek en de afbraakwerken zullen een drietal maanden in beslag nemen. De bedoeling is om tegen 2021 de eerste 97 van de in totaal 141 appartementen te realiseren. De architecten die aan het Refugaproject hebben meegewerkt, zijn UAU Collectiv, Abscis Architecten, Atelier Kempe Thill en Land Landschapsarchitecten.

In een eerste fase wordt de ondergrondse parking gebouwd, daarna het centrale gebouw en het gebouw aan de Meldertstraat die de aansluiting maakt met de witte kazerne. In een latere fase wordt voort gebouwd in de Meldertstraat om dan te eindigen met de verbouwingen van de bestaande paardenstallen in de Persoonstraat.

“Naast het monumentale poortgebouw in de Maastrichterstraat, worden de huidige randvolumes in de Meldertstraat en de Persoonstraat integraal behouden. Enkel in de centrale stadstuin voorzien we een complex bestaande uit een gelijkvloers met duplexappartementen en zeven verdiepingen. Dit gebouw zal vanaf de omliggende straten nauwelijks zichtbaar zijn. Om de bewoners toch voldoende parking aan te bieden, bouwen we een ondergrondse private parkeergarage die rechtstreeks verbonden is met de nabijgelegen ondergrondse parking aan het Kolonel Dusartplein. Deze zware ingreep maakt een autoluwe en verkeersveilige binnenstad mogelijk”, zegt Ed Somers van projectontwikkelaar Vestio. De appartementen van het centrale wooncomplex mogen rekenen op een leuk extraatje: de buitenterrassen krijgen een wintertuin, zodat voor elk appartement eigenlijk een extra woonkamer wordt gecreëerd. Het is een trend die komt overwaaien uit Scandinavië en voor het eerst in dit project wordt overgenomen.

Publieke stadstuin

In deze toekomstige residentiële stadswijk wordt een grote publieke ruimte voorzien. Met een oppervlakte van 4.280 m² beslaat deze stadstuin ongeveer de helft van de hele site, een zeldzaamheid voor een woonbuurt pal in het stadscentrum. Er komt ook een speeltuin voor de jongsten en 22 notelaars zullen tijdens zomerse dagen voor verkoeling zorgen. De projectontwikkelaar voorziet op de woonsite vier publieke doorgangen, zodat de Hasselaars de binnentuin langs zowel de Maastrichterstraat en de Persoonstraat kunnen bereiken, en tweemaal via de Meldertstraat.

“We maken van de vernieuwde stadsbuurt Refuga een veilige groene zone, die dit deel van de stad nog meer moet herwaarderen. Daarom is de binnenruimte volledig autovrij gemaakt, zodat zowel bewoners als passanten er rustig kunnen vertoeven. De ondergrondse parking maakt onder de kazerne en de Meldertstraat een aansluiting met het project Books, een project van onze collega’s van Vestio”, vertelt Bart Tans van projectontwikkelaar Kolmont.

Kwartier Creatief

Net zoals andere steden kampt ook Hasselt met leegstand in de binnenstad. De voormalige witte kazerne ontsnapt daar niet aan en daarom wordt nu de kans gegrepen om ze zinvol en tijdelijk in te vullen. Leegstandsbeheerder FMT organiseert hier het tijdelijke initiatief ‘Kwartier Creatief’, waarbij Hasseltse creatievelingen en start-ups voor een bepaalde tijd gebruik kunnen maken van de leegstaande lokalen van het gebouw. Wie zich geroepen voelt, mag zich alvast kandidaat stellen via sales@fmt-be.com.

“Vaak beschikken jonge kunstenaars of start-ups niet over atelier- of werkruimte om hun droom waar te maken of om hun zaak van de grond te krijgen. Met de tijdelijke ruimtes die we in de voormalige Herkenrodekazerne aanbieden, willen we hen echt een kans geven. Ze kunnen hier een eerste professionele ervaring opdoen om dan later hun carrière helemaal te lanceren”, aldus Glenn Versieck, directeur van FMT België.

UHasselt

Naast de voorziene tijdelijke invulling wordt ook plaats gemaakt voor de Universiteit Hasselt. Wanneer het woonproject helemaal klaar is, zal de universiteit haar intrek nemen in een deel van de gebouwen en er één van haar faculteiten en diensten onderbrengen. Op die manier zal de UHasselt zowel binnen als buiten de stadsrand goed vertegenwoordigd zijn.

“De jongste jaren kende onze universiteit een grote groei. We zijn blij dat we ons in de toekomst op deze unieke historische site kunnen vestigen. Naast ons Instituut voor Mobiliteitswetenschappen (IMOB) zullen we hier ook het rectoraat met onder meer een officiële ceremonieruimte vestigen”, besluit Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels