Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

© Jasper-Eyers/Daikin

In Gent bouwt Daikin Europe een nieuw EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Development Center. De investering bedraagt 140 miljoen euro en zal alle R&D-activiteiten voor warmtepompverwarming en -koeling samenbrengen in één centraal kenniscentrum. Het bedrijf kondigt ook extra investeringen aan in zijn productiesite in Oostende. Daikin wil de productiecapaciteit voor warmtepompen opdrijven. In combinatie met de productielijn die in april werd ingehuldigd, wordt 23 miljoen geïnvesteerd.

De nieuwe site EDC Gent wordt gevestigd in het Technologiepark in Zwijnaarde en zal bestaan uit veertien kantoorverdiepingen en een technisch gebouw. Daikin wil er een uniek ecosysteem voor innovatie creëren, in nauwe samenwerking met Universiteit Gent. Een deel van het gebouw zal worden gereserveerd voor innovatieve start-ups en spin-offs. Het gebouw zal tegen april 2024 klaar zijn en plaats bieden voor 400 ingenieurs. Daikin Europe is hiervoor actief aan het aanwerven.
 
Cruciaal in dit R&D-centrum wordt het technisch gebouw, dat 22 testkamers zal huisvesten. Deze testkamers zijn essentieel voor de productontwikkeling, want hiermee kan Daikin de werking en het rendement onder extreme klimaatomstandigheden simuleren. De kern wordt de dubbele EMC-testkamer, waarin apparaten worden getest op elektromagnetische interferentie. Daikin Europe zal één van de weinige Europese bedrijven in de sector zijn met een dergelijke omvang aan in-house testcapaciteit.
 
"EDC Gent wordt een wereldwijde R&D-hub die voortbouwt op onze eigen kennis en ervaring, maar ook op het onderzoek dat hier aan Universiteit Gent wordt gedaan en de innovaties die voortkomen uit nieuwe spin-offs en start-ups. Op die manier wordt EDC Gent een echte snelkookpan voor technologische ontwikkeling en innovatie voor de volgende eeuw in Daikins bestaan", zegt Toshitaka Tsubouchi, president van Daikin Europe.

Oostende

De vraag naar warmtepompen neemt snel toe in Europa. Deze wordt gestimuleerd door de vele initiatieven van Belgische en Europese overheden om deze koolstofneutrale verwarmingstechnologie te promoten. Om aan de stijgende vraag te voldoen, kondigt Daikin Europe gisteren ook een nieuwe investering aan in zijn productiecapaciteit in Oostende.
 
Met deze nieuwe productielijn zal Daikin zijn Belgische productiecapaciteit voor warmtepompen meer dan verdubbelen tegen de zomer van 2023. Dezelfde productiesite kondigde in april al aan dat ze haar capaciteit had verdubbeld met de inhuldiging van een andere nieuwe productielijn voor warmtepompen. Daar komt nu dus nog een extra lijn bij. Beide nieuwe lijnen vergen een totale investering van 23 miljoen euro.
 
"Deze nieuwe investering benadrukt ons engagement ten opzichte van Oostende en Vlaanderen als een belangrijke productiesite. Dit alles maakt deel uit van ons ambitieuze Fusion 25-plan, dat we vorig jaar hebben onthuld. Daikin Europe investeert 840 miljoen euro tegen 2025 en creëert daarbij 4.000 nieuwe banen in Europa”, aldus Wim De Schacht, vicepresident van Daikin Europe.

Infofiche EDC Gent

 • Locatie: Technologiepark Zwijnaarde
 • Totale grondoppervlakte: 30.600 m²
  • 12.000 m² voor laboratoria en testkamers
  • De resterende ruimte is voor kantoren en ondersteunende infrastructuur
 • Breeam Excellent label
 • Investeringsbedrag: 140 miljoen euro
 • Definitief aantal werknemers: 400 (verenigt alle R&D-medewerkers van Oostende en Gent.
  • Stijging van het huidige aantal van 250+
  • 100 aan te werven in 2022
 • Kantoorgebouw met 14 verdiepingen
  • 1 verdieping gereserveerd voor starters
 • Technisch gebouw met 22 testkamers
 • Testactiviteiten starten vanaf 2023
 • Voltooiing van de hele site tegen april 2024
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

 UGent investeert 30 miljoen euro in Campus Heymans

UGent investeert 30 miljoen euro in Campus Heymans

De UGent heeft plannen om haar campus aan de Corneel Heymanslaan de komende jaren aantrekkelijker te maken en investeert ongeveer 30 miljoen euro in deze campus in het zuiden van Gent. Voor de eerste fase van de werken, de bouw van een nieuw[…]

24/06/2022 | UGentstudenten
Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Brussel begint aan ontwikkeling van LionCity

Brussel begint aan ontwikkeling van LionCity

Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Meer artikels