Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

14% bouwbedrijven niet bij preventiedienst

Gerelateerde onderwerpen :

Het preventie-instituut van de bouwnijverheid navb-cnac Constructiv spoort bouwbedrijven aan om zich aan te sluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Elke onderneming met personeel is wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW). Uit onderzoek door het navb blijkt dat 14% van de bouwondernemingen met personeel niet aangesloten is bij zo'n externe preventiedienst.

Externe partner

Door de aansluiting bij een EDPBW kan een bouwonderneming terugvallen op een externe partner in de strijd tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten. Deze partner steunt een onderneming bij het uitwerken van preventiemaatregelen inzake veiligheid op de werkplek, arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen van werknemers, ergonomie, hygiëne van de werkplek, stress en grensoverschrijdend gedrag van werknemers.

Ter gelegenheid van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk lanceert het navb een campagne om de bouwondernemingen te informeren en ertoe aan te zetten om zich aan te sluiten bij een EDPBW. De bouwbedrijven die niet aangesloten zijn, krijgen een brief in de bus met een overzicht van de erkende externe diensten en uitleg over hoe ze zich kunnen aansluiten. Daarnaast zullen navb-adviseurs tijdens hun bouwplaatsbezoeken bedrijven bijkomend informeren. Ook kan elk bouwbedrijf terecht bij zijn beroepsorganisatie voor meer informatie. Na drie maanden zal de actie geëvalueerd worden. Indien nodig komen er nieuwe initiatieven.

Na drie maanden zal de actie geëvalueerd worden. Indien nodig komen er nieuwe initiatieven.

Reeds meer dan 50 jaar is navb-cnac Constructiv, kortweg het navb, het preventie-instituut van de bouwnijverheid (Paritair Comité 124). Het navb steunt bouwondernemingen en hun werknemers bij de ontwikkeling en toepassing van een preventiebeleid. Dit beleid heeft een dubbel doel: het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten en het op peil houden van het werkvermogen van de werknemers.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buitenwerkers hebben drie keer meer kans op huidkanker

Buitenwerkers hebben drie keer meer kans op huidkanker

Wie buiten werkt, loopt een hoger risico op huidkanker. In Duitsland is het zelfs beroepsziekte nummer één in de bouw. Een record aan zonne-uren in 2020, covid-regels die buitenarbeid aanmoedigden en een daling van het aantal[…]

12/06/2021 | Confederatie Bouw
Wegenbouwers vragen snelle invoering mobiele trajectcontroles

Wegenbouwers vragen snelle invoering mobiele trajectcontroles

Aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt

Aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Meer artikels