Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

14,3 miljoen € steunmaatregelen voor binnenvaartsector

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
14,3 miljoen € steunmaatregelen voor binnenvaartsector

De komende vier jaar maakt Vlaanderen bijna 12,5 miljoen € vrij om de modal shift van het wegvervoer naar de binnenvaart extra te stimuleren en de frequentie te verhogen. Het resterende bedrag wordt verder aangevuld door de havenbedrijven Port of Antwerp, North Sea Port Flanders en de Port of Zeebrugge.
Het Vlaamse mobiliteitsbeleid voor goederenvervoer is erop gericht om de congestie op het Vlaamse wegennetwerk te verlichten. Tegen 2030 wil Vlaanderen het aandeel van de binnenvaart in de logistieke keten verhogen tot 42%. Heel wat bouwondernemingen maken waar en wanneer het kan voor het transport van hun bouwmaterialen nu al gebruik van binnenvaartschepen.

Concreet gaat het over een steunmaatregel waarmee we een deel van de extra kosten dekken die gepaard gaan met het inleggen van extra verbindingen naar de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Vlaanderen wil daarmee de externe impact van mobiliteit op ons klimaat terugdringen en de uitstoot van emissies en fijn stof verminderen.

“Daarnaast willen we ook de attractiviteit van de Vlaamse logistieke sector en de Vlaamse havens verhogen door een performant, betrouwbaar en innovatief hinterlandvervoersysteem verder uit te bouwen. We willen het transport tussen onze Vlaamse zeehavens en inlandterminals een boost geven en efficiëntiewinsten voor de bedrijven boeken.  Doordat inlandterminals kunnen samenwerken, kunnen zij grotere volumes op meer regelmatige basis van en naar de Vlaamse zeehavens transporteren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Terminals

Vlaanderen telt heel wat inlandterminals zoals BCTN Meerhout, TCT Willebroek, Stukwerkers en Gosselin (Deurne) en Haven Genk waar goederen van en naar de Vlaamse zeehavens worden vervoerd. Deze terminals beschikken afzonderlijk vaak niet over voldoende grote volumes voor regelmatige transporten naar de zeehavens. Daarom wordt er bijvoorbeeld in dit ondersteuningsprogramma ingezet op corridorshuttles waarbij verschillende inlandterminals samenwerken en zo containers op één ‘corridorschip’ bundelen richting de zeehavens.

De bedoeling is om een deel van de kosten te compenseren zodat de drempel om samen te werken lager is, waardoor de partners sterker staan om een vast behandelingsvenster aan de diepzeeterminals te bekomen.

Een voorbeeld: één schip vaart de volledige corridor af en maakt ‘tussenstops’ bij elke inland terminal die deel uitmaakt van de samenwerking. De inlandterminals leggen hun volumes samen voor één enkele gezamenlijke afvaart naar de haven van Antwerpen, waar ze een vast slot krijgen aan de diepzeeterminal omwille van de hoge ‘call size’ van dit schip.

Een andere optie is het werken via een terminal-hub shuttle waarbij verschillende kleinere terminals containers afzetten op één terminal-hub die de volumes verzamelt voor een afreis naar de haven. Deze samenwerking bestaat vandaag al in de logistiek. Om subsidies te kunnen krijgen, is een frequentieverhoging naar minstens drie afvaarten per week noodzakelijk. Denk dan aan een samenwerking tussen één grotere terminal en meerdere kleinere terminals. De kleinere lossen hun containers op de grotere terminal van waar dan één schip met een hogere frequentie naar één maritieme terminal in de haven van Antwerpen vertrekt.
 
De verschillende vaarroutes van en naar de haven van Antwerpen en Zeebrugge komen in aanmerking voor ondersteuning. Concreet gaat het dan om consortia en terminalhubs die gelegen zijn langs de corridor Albertkanaal, de corridor Zuid- en Centraal-Nederland, de corridor Brussel-Schelde en de corridor Gentse Kanaalzone.

De steunmaatregel loopt van januari 2022 tot en met december 2025. Inland terminals, barge-operatoren of andere intermodale partijen kunnen projectvoorstellen indienen tot en met 21 februari 2022. Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is terug te vinden op http://www.vlaanderen.be/marktbevraging-versnelling-modal-shift
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Het verhogen van de bereikbaarheid van de Vlaamse zeehavens en de druk op het wegennet verlichten is de doelstelling van het Impulsprogramma binnenvaart, een samenwerking tussen het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), Port of[…]

26/07/2022 | Transport
Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Bouw nieuwe kade gestart in Quarleshaven in Vlissingen

Bouw nieuwe kade gestart in Quarleshaven in Vlissingen

105 miljoen € voor spoorproject in North Sea Port

105 miljoen € voor spoorproject in North Sea Port

Meer artikels