Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

13 miljoen € voor geluidsschermen in Vlaams-Brabant

13 miljoen € voor geluidsschermen in Vlaams-Brabant

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil nog deze bestuursperiode meer dan 13 miljoen € investeren in geluidsschermen in Vlaams-Brabant.

Er werd de voorbije jaren niet geïnvesteerd in geluidsschermen in Vlaams-Brabant. De meest recente investeringen in ‘geluidswerende maatregelen’ in deze provincie dateren van 2012 (Grimbergen) en 2011 (Meise). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts maakt een inhaalbeweging door 13 miljoen € te investeren in de vernieuwing, verhoging of verlenging van geluidsschermen in Vlaams-Brabant.

De inhaalbeweging van Weyts is nodig omdat heel wat geluidsschermen in deze provincie ondertussen meer dan 30 jaar oud zijn. Ze dateren nog uit een tijd met totaal andere standaarden. Zo zijn de schermen langs de E411/A4 in Overijse (uit 1983) slechts 2,6 tot 3,6 m hoog. Weyts wil daar nieuwe schermen tot 6 m hoog laten optrekken. De schermen langs de ring rond Brussel in Beersel (ook zowat 30 jaar oud) zijn richting Groot-Bijgaarden  bouwvallig en amper 1,8 m hoog. De nieuwe schermen worden daar 5 m hoog. De schermen richting Halle zijn op dit moment tot 3,15 m hoog in Beersel, terwijl de nieuwe schermen tot 7 m hoog worden.

Weyts investeert ook in bijkomende geluidsschermen of de verlenging van bestaande geluidsschermen. Zo komt er in Overijse in totaal 3.250 m² aan geluidsschermen bij. In Beersel worden de geluidsschermen richting Drogenbos verlengd met 255 m en richting Halle met 416 m.  In Kraainem worden langs de binnenring schermen geplaatst. In totaal komt er 864 strekkende meter geluidswanden extra.

Vlaanderen draagt het leeuwendeel van de kosten. Aan de betrokken gemeenten zal een beperkte bijdrage gevraagd worden. Hoe meer geluidsoverlast, hoe minder de gemeente moet bijdragen en hoe meer de Vlaamse overheid investeert. Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft contact genomen met de gemeenten om de modaliteiten te bespreken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vliegende fietsbrug voor nieuw verkeerscomplex Brusselse ring

Vliegende fietsbrug voor nieuw verkeerscomplex Brusselse ring

Willemen Infra start dit najaar in opdracht van De Werkvennootschap met grote werken om het op- en afrittencomplex Koningslo aan de Brusselse ring een stuk verkeersveiliger te maken. Onder meer een ‘vliegende’ fietsbrug moet zorgen[…]

AWV bekijkt mobiliteit tussen De Sterre en Zwijnaarde in Gent

AWV bekijkt mobiliteit tussen De Sterre en Zwijnaarde in Gent

Definitief ontwerp fietsoversteek Antwerpen klaar

Definitief ontwerp fietsoversteek Antwerpen klaar

Vergunning voor heraanleg Albertplein in Knokke

Vergunning voor heraanleg Albertplein in Knokke

Meer artikels