Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

13 miljoen voor bedrijven met warmteoverschot

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
13 miljoen voor bedrijven met warmteoverschot

© photlook - stock.adobe.com

Ondernemers kunnen nog tot 11 maart een subsidieaanvraag indienen om hun warmteoverschotten te gebruiken als energiebron of om warmtenetten aan te leggen. Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir maakt daar 13 miljoen € voor vrij.

Tot nog toe investeerde de overheid vooral in zonne- en windenergie. Daar komt nu nog een extra pijler bij: warmte. “We staan voor een grote energietransitie die ons zal helpen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Groene stroom wint steeds meer aan populariteit. Maar als we echt vooruit willen, moeten we ons op onze warmte richten. Er gaat nog te veel warmte van bedrijfsprocessen ongebruikt de lucht in. Dat kan niet blijven duren”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Met de oproep worden ondernemingen extra gestimuleerd om dit jaar nog te investeren in bv. grote zonneboilers, centrale warmtepompen of biomethaan. Ook warmteoverschotten gebruiken of warmte uitwisselen kan een zeer rendabele keuze zijn. “Niet alle ingediende projecten zullen zomaar in aanmerking komen voor subsidies. Enkel de initiatieven met het meeste rendement zullen een beroep kunnen doen op onze steun. We willen waar voor ons geld”, benadrukt minister Demir.

Volgende kans

Wie vandaag nog niet klaar is om een project in te dienen, krijgt in september een nieuwe kans. Dan volgt een tweede oproep. De lijst van warmtetechnologieën die in aanmerking komen voor de toekomstige call, vind je op https://www.energiesparen.be/investeringen-call-groene-warmte. Je kan een aanvraag indienen via https://www.energiesparen.be/formulier-principeaanvraag-call.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Toekomst van baksteen ligt in circulariteit'

'Toekomst van baksteen ligt in circulariteit'

Circulariteit is stilaan een modewoord aan het worden, zoals dat eerder al gebeurde met duurzaam. Het verschil is dat er voor circulariteit een mooi afgebakende definitie is. De grootste uitdaging daarbij voor heel wat klassieke bouwmaterialen[…]

Eerste windturbine op sociale woningen in Vlaanderen

Eerste windturbine op sociale woningen in Vlaanderen

Restwarmte verbrandingsoven verwarmt gebouwen koninklijk domein Laken

Restwarmte verbrandingsoven verwarmt gebouwen koninklijk domein Laken

Noodstroomgeneratoren op waterstof

Noodstroomgeneratoren op waterstof

Meer artikels