Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

12 miljoen ' voor langere dijk aan Zwin

12 miljoen ' voor langere dijk aan Zwin

Het Zwin (foto) in Knokke-Heist wordt groter, veiliger en aantrekkelijker voor toeristen. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts investeert 12 miljoen ' in een nieuwe zeedijk en een breed fietspad. Dat heeft hij zopas bekendgemaakt. Het ambitieuze project wordt in het voorjaar aanbesteed. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en moeten voltooid zijn in september 2018.

4 m breed

Er is al een tijdlang vraag naar een uitbreiding van het Zwin. Het bekende natuurreservaat is immers al sinds mensenheugenis onderhevig aan verzanding. Er bestaat bovendien al langer een nood aan meer estuariene natuur, zoals slikken, schorren, rietkragen en vloedbossen. Vlaams minister Ben Weyts laat het Zwin uitbreiden door de bestaande zeedijk van 1,5 km te verlengen tot 3,9 km. Zo wordt het natuurgebied liefst 120 ha groter. Op de nieuwe zeedijk zal een pad worden aangelegd van 4 m breed zodat fietsers en wandelaars elkaar makkelijk kunnen kruisen. De nieuwe dijk krijgt vier uitkijkpunten.

Superstormen

Weyts wil met de nieuwe dijk ook de zeewering versterken. De dijk zal voldoen aan alle recente beschermingsnormen uit Vlaanderen en Nederland. Zo wordt de kust beter beschermd tegen overstromingen en tegen superstormen. Een derde van de Vlaamse kuststrook is vandaag onvoldoende beschermd tegen zo een superstorm. 'Een onhoudbare situatie. De Vlaamse regering investeert daarom om de kust beter te beschermen', zegt Weyts. - FVDL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen