Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

12 miljoen € voor energiezuinige projecten in hoger onderwijs

12 miljoen € voor energiezuinige projecten in hoger onderwijs

De Vlaamse regering heeft 91 klimaatvriendelijke investeringsprojecten goedgekeurd voor een totaal van bijna 12 miljoen € subsidie. Hierdoor kunnen 18 hogescholen en universiteiten voor het tweede jaar op rij met middelen uit het Vlaamse Klimaatfonds extra investeren in energiebesparende maatregelen.

De projecten zorgen voor 4.500 ton minder CO₂-uitstoot per jaar. De hogescholen en universiteiten kunnen rekenen op een subsidie die maximaal 50% bedraagt van de investeringskost van hun renovatieproject. Het is één van de grote klimaatacties waartoe de onderwijssector zich engageert, zoals afgesproken op de Vlaamse Klimaat- en Energietop begin december 2016.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent bijna 12 miljoen € aan middelen uit het Vlaams Klimaatfonds toe voor energiebesparende maatregelen in onderwijsinfrastructuur van het hoger onderwijs. 18 hogescholen en universiteiten kunnen samen 91 belangrijke renovatieprojecten realiseren. Concreet zal de Odisee hogeschool in Dilbeek een zonneboiler installeren en plaatst de Vrije Universiteit Brussel (VUB) warmtepompen in Jette en Elsene. Bij andere projecten gaat het vooral over het plaatsen van nieuwe ramen, een nieuwe verwarmingsketel of het isoleren van daken, muren of vloeren.

Na deze tweede oproep (de eerste oproep vond in het najaar van 2016 plaats) werden 107 energie-efficiëntieprojecten ingediend. 91 projecten werden door een jury geselecteerd om gesubsidieerd te worden. Het gaat om die schoolbouwprojecten die voor de grootste CO2-reductie op 15 jaar (technieken) of 35 jaar (gebouwen) tijd zorgen. Een project kan voor maximaal de helft gesubsidieerd worden met een plafond van 1.500.000 € per onderwijsinstelling. De klimaatvriendelijke ingrepen gebeuren in 2018 en 2019.


 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels