Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

10 miljoen € Vlaamse subsidie voor renovatie Thermae Palace Oostende

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
10 miljoen € Vlaamse subsidie voor renovatie Thermae Palace Oostende

© ©LanaK - stock.adobe.com

De Vlaamse regering trekt 10 miljoen € uit als subsidie voor de restauratie van het Thermae Palace Hotel in Oostende. Het bekende gebouw is beschermd als monument, maar is er al vele jaren slecht aan toe. Herhaalde pogingen om het complex nieuw leven in te blazen liepen op niets uit.
Enkele jaren geleden kwam er een samenwerking tot stand tussen de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de huidige privéuitbater Restotel nv van de familie Vanmoerkerke. Zes jaar geleden werd de totale kostprijs van de restauratie geraamd tussen de 70 en 80 miljoen €.
 
Een concreet project is er nog altijd niet, al zouden wel verschillende scenario’s klaarliggen voor de bestemming van het gebouw. De drie partijen bevestigen dat de financiële haalbaarheid en het architecturale ontwerp nog niet af zijn en het onderzoek verder loopt, ook in samenspraak met het agentschap Onroerend Erfgoed. Meer specifiek wordt nog verder gezocht naar een bijkomende invulling van een deel van het monumentale gebouw.

De drie projectpartners zijn momenteel bezig met de verkenning van enkele scenario’s en staan open voor diverse kansen van functies die duurzaam een meerwaarde kunnen bieden voor het monument, ook op financieel vlak. De stad Oostende zou het vijfsterrenhotel willen behouden. De familie Vanmoerkerke kreeg drie jaar geleden ook toestemming om in het gebouw een zestigtal residentiële appartementen te ontwikkelen. Dat moet het Thermae Palace-project rendabel maken.

De subsidie van 10 miljoen €, die moet worden gebruikt voor zowel de renovatie als de herbestemming van het Thermae Palace, zou het aanslepende renovatiedossier een impuls moeten geven. Zowel Vlaanderen als Oostende hopen dat het renovatieproject in de loop van dit jaar kan starten en dat het uiterlijk in 2027 kan worden voltooid.

Voor de renovatie is al heel wat studiewerk verricht. De architectenbureaus Robbrecht en Daem architecten & Callebaut Architecten werden recent aangesteld om een restauratief vooronderzoek en een eerste haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de Koninklijke Gaanderijen en Thermae Palace. De bevindingen van deze architecten zullen de komende weken en maanden de lopende voorstudies onder de projectpartners verrijken.

Het Thermae Palace Hotel is verbonden met het centrale gedeelte van de Koninklijke Gaanderijen aan de zeedijk van Oostende. Aan de achterzijde grenst het complex aan de Koninklijke Baan, vlak tegenover de Wellingtonrenbaan.

Het huidige Thermae Palace Hotel dateert van 1933. De stadsthermen werden ontworpen door de Oostendse stadsarchitect André-Louis Daniëls, die in 1929 het project aanvatte met de hulp van de Franse architecten Flegenheimer, Bard en Garella. Vanaf 1931 werd het in een periode van 18 maanden gebouwd.

De feestelijke opening op 28 juni 1933 van het toenmalige Palais des Thermes gebeurde door koning Albert I en koningin Elisabeth. Het hotel was, inclusief het interieur, helemaal afgewerkt in art-decostijl. Het gebouw bestond uit het Grand Hôtel, een zwembad dat dagelijks met vers zeewater werd gevuld, de thermen en een thermaal instituut. Om het bronwater te bereiken moest worden geboord tot een diepte van 360 m.

Van 1940 tot 1980 werden de thermen niet uitgebaat. Het zwembad bleef tot 1976 wel in gebruik als stedelijk zwembad van Oostende. Toen het complex een eerste keer werd opgeknapt verdwenen de bron en het zwembad uit het gebouw. Het luxehotel kreeg een nieuw zwembad en aangrenzend werd ook een nieuw stedelijk zwembad gebouwd. Sinds 2002 is het gebouw beschermd als monument.
Eind 2014 kwam het Thermae Palace Hotel weer in Oostendse handen toen Mark Vanmoerkerke het hotel overnam van de Apollo Group en de familie Desimpel. Vanmoerkerke was tot 2007 actief in de reissector en eigenaar van Sun Parks. Het hotel telt ongeveer 160 kamers en beschikt over negen congres- en feestzalen, maar moet dus dringend gerenoveerd worden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

De Regie der Gebouwen heeft een firma aangesteld om de Leuvense poort in het park van Tervuren te voorzien van stelschoren, waardoor deze binnenkort weer toegankelijk zal zijn voor fietsers en voetgangers. In december vorig jaar werden[…]

12/09/2022 | Erfgoed
Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout wordt gerestaureerd

Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout wordt gerestaureerd

Meer artikels