Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

10,8 miljoen € voor restauratie Vooruit

10,8 miljoen € voor restauratie Vooruit

© Shutterstock

De Vlaamse regering geeft een erfgoedpremie van 10,8 miljoen € aan het Feestlokaal Vooruit in Gent. Ook voor de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde is er een Vlaamse restauratiepremie.

“Met de restauratie van de Vooruit laten we dit voormalige volkshuis schitteren als toonaangevend voorbeeld van een zinvolle herbestemming van een beschermd monument”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois. De restauratiewerkzaamheden aan de Vooruit zijn nodig voor de instandhouding van het gebouw en zullen ook zorgen voor een verbeterde circulatie en toegankelijkheid. Daarnaast zijn er ook nieuwe ingrepen gepland om de museumgang en de Majolicazaal beter toegankelijk te maken.

De uitvoering van de restauratie bestaat uit vijf fases, waarbij tussen 2019 en 2023 jaarlijks een erfgoedpremie wordt toegekend, met een totaal van 10,8 miljoen €. De restauratiewerken zullen de evenementen niet hinderen. In overleg met de architect en de aannemer en in samenwerking met de stedelijke dienst Monumentenzorg, worden ook werfrondleidingen georganiseerd tijdens de restauratiewerkzaamheden.

Oudenaarde

Minister Bourgeois kent ook een premie van 842.693,19 € toe voor de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde. De toren van deze kerk wordt gerestaureerd. De gevels worden gereinigd en hersteld. Leien worden vervangen en het timmerwerk wordt hersteld. Het glas-in-lood van de toren wordt gerestaureerd en er wordt duivenwering aangebracht. De restauratie is dringend. Eind vorig jaar vielen een aantal brokstukken van de toren naar beneden, waardoor de openbare veiligheid in het gedrang kwam.

Antwerpen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed ondertekende samen met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en schepen voor Toerisme Koen Kennis de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van Het Steen en het stadhuis. Voor de restauratie van deze gebouwen wordt in totaal zowat 35,5 miljoen € uitgetrokken. Bijna 11 miljoen € van dat budget komt van de Vlaamse regering.

Met de ondertekening van deze overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de twee historische gebouwen officieel van start gaan. Het Steen is één van de belangrijkste beschermde monumenten in Vlaanderen. “Als toeristisch onthaalcentrum krijgt het Steen in de toekomst niet alleen een infozone waar bezoekers terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Het bevat ook een stadswinkel en een rustruimte met zicht op de Schelde”, aldus Koen Kennis. “Daarnaast heeft het Steen vanaf 2020 ook een belangrijke functie als interactief belevingsparcours en als cruiseterminal. Zo maken we van het Steen de toeristische toegangspoort tot Antwerpen.”

Om deze nieuwe invullingen mogelijk te maken, wordt de aanbouw uit de jaren ’50 van vorige eeuw vervangen door een nieuwe constructie met toren en dakterras. Door aan de Schelde aanmeerplaatsen aan het Steen te construeren, kunnen cruisepassagiers bovendien via de nieuwe cruiseterminal in het gebouw aan hun ontdekkingstocht van de historische binnenstad beginnen. De bouw- en restauratiewerken starten in april en het einde is voorzien eind 2019. In het voorjaar van 2020 kunnen bezoekers en bewoners terecht in het nieuwe Steen.

Het Antwerpse stadhuis is een beschermd monument en opgenomen op de lijst van Unesco-wereldcultuurerfgoed. In 2014 besliste het stadsbestuur om een restauratiedossier voor het stadhuis te starten. “We restaureren niet alleen de binnen- en buitenkant van dit renaissancepaleis. We zorgen er ook voor dat alle schepenen en medewerkers opnieuw een plek in het historische gebouw krijgen. Bovendien wordt de gelijkvloerse verdieping beter toegankelijk voor het publiek. Deze parel wordt in volle glorie hersteld als het kloppende politieke hart van de stad”, benadrukt De Wever.

De kabinetten zijn inmiddels verhuisd en het stadhuis werd leeggemaakt. De bouwwerken starten deze maand en eindigen in 2020. Het vernieuwde stadhuis wordt in het najaar van 2020 opnieuw in gebruik genomen.

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Het Brusselse Gewest heeft de plannen voor het toekomstige geïntegreerde centrum voor kwetsbare druggebruikers onthuld. De groepering van architectenkantoren Bogdan & Van Broeck – BC Architects & Studies haalde deze[…]

14/10/2021 | BrusselArchitecten
Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Zeven Belgische projecten genomineerd voor Brick Award

Zeven Belgische projecten genomineerd voor Brick Award

Twintig finalisten voor Architectuur Prijs Gent

Twintig finalisten voor Architectuur Prijs Gent

Meer artikels