Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

1 miljoen voor restauratie van 'Plateau-Rozier' in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

1 miljoen voor restauratie van 'Plateau-Rozier' in Gent

De Universiteit Gent (UGent) krijgt een Vlaamse premie van 1,03 miljoen ' voor de restauratie van het Instituut der Wetenschappen, beter bekend als 'Plateau-Rozier', in de Plateaustraat in Gent. Dat maakte Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois zopas bekend.

Het Instituut der Wetenschappen is een indrukwekkend neoclassicistisch complex dat gebouwd werd in de tweede helft van de negentiende eeuw op de plek waar vroeger de arbeiderswijk Batavia gevestigd was. Het complex, dat het straatbeeld sterk domineert, wordt sinds 1994 beschermd als monument.

Bibliotheek

Het grootste deel van de geplande werken dient om de bibliotheek uit te breiden. Hiervoor wordt de buitenruimte omgevormd tot een overkoepelde binnenruimte. Tegelijk worden de gevels van deze binnenplaats gerestaureerd, waarbij het originele buitenschrijnwerk met enkele beglazing behouden en geïntegreerd kan worden in het interieur.

Twee vleugels

Behalve de binnenplaats worden nog twee aanpalende vleugels bijkomend ingericht voor de bibliotheek. De historische decoratieve schilderingen, terrazzo- en houten vloeren, wand- en plafondlijsten en lambriseringen in deze vleugels worden gerestaureerd. Na de werken zal de bibliotheek kunnen beschikken over een nieuwe leeszaal, uitleenbalie en negen consultatieplaatsen.

Het Instituut der Wetenschappen wordt gebruikt door twee faculteiten van de Universiteit Gent: de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur heeft hoofdzakelijk lokalen in de noordelijke helft van het gebouw, die zij Plateau noemen, naar de Jozef Plateaustraat; de faculteit Letteren en Wijsbegeerte neemt vooral het zuidelijke deel in, dat zij Rozier noemen, naar de gelijknamige straat. Het complex omvat verschillende leszalen, kabinetten en laboratoria. In het complex bevindt zich ook het observatorium van volkssterrenwacht Armand Pien.

Bruggen en Wegen

Het gebouw is opgetrokken uit Franse kalkzandsteen en arduin in neoclassicistische stijl en beslaat de volledige blok tussen de Jozef Plateaustraat, waar zich de hoofdingang bevindt, de Gezusters Lovelingstraat, de Gustaaf Magnelstraat en de Rozier, waar een tweede ingang is. Aan de voorzijde (Plateaustraat) worden de vier toenmalige studierichtingen allegorisch voorgesteld: Bruggen en Wegen, Burgerlijke Bouwkunde, Kunsten en Fabriekswezen en Architectuur.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Een ingrijpende renovatie en uitbreiding zal het voormalige hotel van de Brusselse architect Apollon Lagache in Nieuwpoort zijn vroegere grandeur teruggeven. Er worden aan het als monument beschermde pand twee verdiepingen toegevoegd, er komt[…]

14/01/2021 | ProjectenArchitecten
Vijf ontwerpers geselecteerd voor Brusselse concertzaal

Vijf ontwerpers geselecteerd voor Brusselse concertzaal

Drie onderzoeksprojecten voor een nieuwe reeks Bouwmeester Labels

Drie onderzoeksprojecten voor een nieuwe reeks Bouwmeester Labels

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor projectgebied Wilgenstraat

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor projectgebied Wilgenstraat

Meer artikels