Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

1,7 miljoen € steun voor restauratie van kerk in Bree

1,7 miljoen € steun voor restauratie van kerk in Bree

De muren van het Reninghelst New Military Cemetery in Poperinge worden dit jaar gerestaureerd.

De restauratie van de Sint-Michielskerk in Bree kan rekenen op een premie van 1.722.538,77 €. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois zopas bekendgemaakt. Er zijn voorts nog Vlaamse restauratiepremies voor projecten in Brugge, Antwerpen en Leopoldsburg en voor zes Britse militaire begraafplaatsen in West-Vlaanderen.

“Het interieur van de Sint-Michielskerk in Bree wordt gerestaureerd. Er worden bouwkundige werken uitgevoerd waaronder graafwerken voor de aanleg van verwarming. De gevels in mergel en de bepleistering van de gewelven worden hersteld. Voorts worden de vloeren hersteld, worden schrijn- en timmerwerken uitgevoerd en worden de verwarming en het sanitair worden aangepakt.

In voorgaande restauratiefasen zijn reeds het koor en de zijkapellen, het dak, de buitengevels en het orgel gerestaureerd. Na de werken aan het interieur zal de als monument beschermde kerk in Bree volledig gerestaureerd zijn. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten. Ook worden in de kerk orgelconcerten georganiseerd. De geplande herbepleistering van het kerkinterieur is hiervoor cruciaal, omdat ze voor een optimalisatie van de kerkakoestiek zal zorgen.

Brugge

De restauratie van het Groot Seminarie in Brugge is goed voor een premie van 1.545.166,55 €. Het volledige ommuurde complex van het Groot Seminarie behoort tot de topstukken van het Brugse architecturale en culturele erfgoed uit de zeventiende en achttiende eeuw. Een deel van de gevels van het Groot en Klein Pand van het Groot Seminarie wordt binnenkort gerestaureerd. Het onderhoud en de restauratie van dit grote complex is gespreid over verschillende jaren. De daken zijn al gerestaureerd.

Leopoldsburg

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed kent voorts een premie van 1.143.302,82 € toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk in Leopoldsburg. De buitenkant van het imposante kerkgebouw (o.a. de gevels en de glas-in-loodramen) wordt gerestaureerd. Er komt een hellend vlak evenals leuningen om de kerk beter toegankelijk te maken. Voorts worden dringende rioleringswerken uitgevoerd, want onderzoek wees uit dat uitspoeling de stabiliteit van het gebouw in het gedrang kan brengen.

Begraafplaatsen

Voor de restauratie van zes Britse militaire begraafplaatsen in West-Vlaanderen geeft Vlaanderen een premie van 1.026.641,40 €. Uit onderzoek in 2015-2016 bleek dat restauratiewerken noodzakelijk zijn om de erfgoedwaarde van de begraafplaatsen en gedenktekens te behouden, te herstellen en te versterken. Behalve restauratiewerken zijn ook werkzaamheden opgenomen die een betere toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers garanderen.

In 2017 ondertekenden het Vlaamse Gewest en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een meerjarige overeenkomst voor premies voor het uitvoeren van restauratiewerken op 24 Britse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. De CWGC kan rekenen op een totale restauratiepremie van 3.915.393,60 € gespreid over vijf jaar (2017-2021). In 2017 startte de CWGC met dringende restauratiewerken aan enkele kerkhoven. Dit jaar worden met de restauratiepremie van ruim 1 miljoen € de ommuringen van volgende kerkhoven gerestaureerd: Spoilbank Cemetery, Birr Cross Road Cemetery, New Irish Farm Cemetery en Tuileries British Cemetery in Ieper, Westoutre British Cemetery in Heuvelland en Reninghelst New Military Cemetery in Poperinge.

Voor de restauratie van de protestantse kerk in Antwerpen geeft  de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed een premie van 729.705,57 €. Dankzij de premie krijgt de buitenkant van de kerk een opknapbeurt. Tijdens een derde en laatste fase worden ook de koorvensters en de koormuren gerestaureerd.

Aan de protestantse kerk in Antwerpen wordt sinds 2014 gewerkt. In twee eerdere restauratiefasen zijn de gevels, de vensters en de daken hersteld. Het herinneringsraam uit 1907 is reeds gerestaureerd en de klok werd opnieuw luidbaar gemaakt. 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

De Vlaamse overheid zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. Voor al de projecten samen wordt een subsidie van ruim 960.485 € toegekend. Hierna vind je een bondig overzicht van de negen[…]

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Eerste fase masterplan MKG en KIK in Jubelpark Brussel gestart

Eerste fase masterplan MKG en KIK in Jubelpark Brussel gestart

Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

Meer artikels