Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

1,3 miljoen € voor restauratie Handbooghof in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

,
1,3 miljoen € voor restauratie Handbooghof in Leuven

De restauratie van het Handbooghof in Leuven is dringend.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 1.359.625,81 € toe voor de restauratie van het Handbooghof, de twaalfde-eeuwse, eerste stadsomwalling van Leuven. Voorts zijn er restauratiepremies voor drie hoeves in Limburg, voor het vroegere logementshuis ‘In de stad Tienen’ in Mechelen en voor de restauratie van het Belfort en de Lakenhal in Ieper.

“De restauratie van het Handbooghof is dringend. Een deel van de muur is ingestort en grote stukken van de omwalling zijn al naar beneden gevallen. De stenen hebben last van erosie doordat de voegen uitvallen. Zo komt de muur scheef te staan. In 2009 en 2011 werden dringende stabiliteitswerken uitgevoerd; maar deze moeten zo snel mogelijk duurzaam verstevigd worden. Dit kan gebeuren met de zopas toegekende restauratiepremie. Eerst wordt de muur goed gestut zodat de werken kunnen starten. De muur wordt dan deels gedemonteerd en ter plaatse geconsolideerd. Daarna kunnen de herstelwerken beginnen”, aldus minister Bourgeois.

Het Handbooghof is het gedeelte van de middeleeuwse, eerste stadsomwalling van Leuven tussen de Brusselsestraat en de Koning Albertlaan. Het is een cirkelvormige muurgordel met de Sint-Pieterskerk als middelpunt. In de twaalfde eeuw was de omwalling ongeveer 2.700 m lang. Eenendertig waltorens zorgden voor een bijkomende verdediging en via elf stenen poorten kon je de stad bereiken. Vanaf 1360 werd een nieuw verdedigingssysteem gebruikt en werd de oudere stadsomwalling hier en daar gesloopt. De torens en muurnissen werden aan inwoners verhuurd als bergplaats en omwallingsmuren werden als tuin- of scheidingsmuur gebruikt zodat vele delen bewaard zijn.

Het Handbooghof is sinds 1945 beschermd als landschap. Het stuk muur is ongeveer 70 m lang en heeft drieëntwintig dichtgemetselde funderingsbogen.

Limburg

Vlaanderen geeft een premie van 436.000 € voor de restauratie van drie hoeves in Limburg. “Met deze erfgoedpremies worden drie als monument beschermde hoeves in Limburg gerestaureerd. Alle drie zijn een mooi voorbeeld van landelijke architectuur in Limburg uit de negentiende eeuw. Na de restauraties zullen de bewoners de hoeves als gezinswoning gebruiken”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het gaat over de hoeve aan de Beckershofweg 3 in Peer, de vakwerkhoeve aan de Lindestraat 149 in Alken en de vakwerkhoeve aan de Melbeekstraat 79 in Hasselt.

Mechelen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed kent een premie van 210.295,24 € toe voor de restauratie van het vroegere logementshuis ‘In de stad Tienen’ in Mechelen. “Het vroegere logementshuis wordt volledig gerestaureerd. De buitengevels zijn vervuild en in slechte staat en het buitenschrijnwerk moet nodig worden opgeknapt. Ook de binnenkant van het monument is onderkomen en wordt in ere hersteld. Vooral de restauratie van de stucwerkplafonds en de gebarsten muren is nodig, net als de vloeren. Die zijn op bepaalde plaatsen rot en verzakt”, stelt de minister.

De oorspronkelijke elementen in het monument worden geconserveerd. Om de historische ruimten beter tot hun recht te laten komen verwijdert men latere toevoegingen die minder waardevol zijn.

Na de restauratie wordt het pand een gezinswoning.

Ieper

De restauratie van het Belfort en de Lakenhal in Ieper krijgt van Vlaanderen een premie van liefst 8,7 miljoen €. “Het Belfort is een icoon van de stad Ieper, maar ook hét toonbeeld van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De lakenhal symboliseert de middeleeuwse bloeiperiode van Ieper als Europese handelsmetropool. Samen vormen zij het meest indrukwekkende en alleszins het grootste burgerlijke gebouw in Europa. Met de restauratie verzekeren we het voortbestaan van deze twee erfgoedparels voor toekomstige generaties”, aldus Geert Bourgeois.

“Tijdens de werken wordt er een maximale ontsluiting van het complex gegarandeerd opdat bezoekers aan het in Flanders Fields en het Ypermuseum kunnen blijven genieten van de erfgoedwaarden van deze uitzonderlijke gebouwen”, vervolgt Bourgeois.

De som van 8,7 miljoen zal worden toegekend in vijf schijven over een periode van vijf jaar. In een eerste fase wordt gestart met het Belfort om vervolgens de Westervleugel, de Oostervleugel, de hoektorens en de Noordervleugel samen met de helft van de Coomansvleugel onder handen te nemen. In 2024 gaat de laatste fase van start en zijn het Ypermuseum en de Raadzaalvleugel aan de beurt.

“We maken met meerjarenpremieovereenkomsten duidelijke keuzes voor ons onroerend erfgoed. We geven zekerheid aan de ontvanger voor de uit te voeren werken en we kiezen er uitdrukkelijk voor om de publiekelijke toegankelijkheid van het erfgoed te verbeteren, ook tijdens de werkzaamheden. Deze regeerperiode sloten we tien dergelijke premieovereenkomsten voor een bedrag van iets meer dan 108 miljoen €”, besluit minister Bourgeois.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlijning op maat

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlijning op maat

Het Antwerpse operagebouw en residentie Wagner krijgen een uitlichting op maat. Negen ontwerpers dienden voor dit project een voorstel in, waarbij het stedelijke lichtplan als leidraad diende. De jury kende de meeste punten toe aan het project[…]

22/10/2021 | VerlichtingAntwerpen
Antwerpen heropent Rijksarchief

Antwerpen heropent Rijksarchief

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Meer artikels