Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

1,3 miljoen € subsidie voor sanering ziekenhuissite Mechelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
1,3 miljoen € subsidie voor sanering ziekenhuissite Mechelen

De Vlaamse regering geeft een subsidie van 1,3 miljoen € voor de sloop en de sanering van de voormalige ziekenhuissite Sint-Maarten in Mechelen. Hierdoor kan de ruimtelijke herontwikkeling van deze strategische site starten. Na de afbraak zal projectontwikkelaar Ciril hier een nieuwe, gemengde ontwikkeling realiseren waarbij wonen, werken, winkelen en ontspanning hand in hand gaan.
 
 

 

Via saneringssubsidies ondersteunt de Vlaamse regering initiatiefnemers die verlaten bedrijfssites aanpakken en opnieuw in gebruik te nemen. “Het gaat hier om een strategisch gelegen, binnenstedelijk project van meer dan 1 ha. Door hergebruik van gebouwen en terreinen zorgen we voor kernversterking en voorkomen we dat elders nieuwe open ruimte aangesneden moet worden”, verklaart Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
 
De gebouwen zullen selectief gesloopt worden, waarna de aanwezige materialen maximaal hergebruikt worden in kader van circulair slopen.
 
De nv Vure uit Hasselt ontvangt een subsidie van 1.372.599,04 € voor de sloop. De firma Aertssen uit Stabroek zal instaan voor de werken. Vervolgens kan ontwikkelaar Ciril beginnen met de heropbouw van een nieuwe en duurzame buurt op deze unieke locatie tussen de vaart en de historische binnenstad.
 
Centraal in het concept liggen de groene leefstraat, het nieuwe park en de collectieve deeltuin waardoor de integratie en de sociale verweving gevoed worden. Rondom deze groene ader bevinden zich de bijna energie-neutrale woningen en appartementen, het hotel en de retail locaties, allen op wandelafstand van het station, de vaart en de binnenstad. 
 
Volgens minister Demir past dit project binnen de beoogde bouwshift van de Vlaamse regering. “Hiermee zorgen we voor een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving voor de inwoners van Mechelen door het wegwerken van leegstand in het hart van het stedelijke weefsel. We benutten onze ruimte veel beter en zorgen voor een mooi en groen publiek domein”, stelt Demir.
Viceminister-president Bart Somers reageert tevreden op de nieuwe groeikansen voor zijn stad. “Er zal een prachtig project gerealiseerd worden op de site van het voormalige ziekenhuis. Met schitterende nieuwbouwappartementen, woningen en een eigen buurtpark met veel aandacht voor groen. Het is bovendien een unieke en gunstig gelegen locatie. Ook het station zal helemaal vernieuwd worden”, besluit Somers.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels